Project

Make and Xperience

verbeteren digitale vaardigheden

Verwondering en in de praktijk ontdekken: die impact staat centraal bij het project Make and Xperience, ontwikkeld voor alle niveaus van het vmbo in Rotterdam.

Bij digitale vaardigheden wordt vaak meteen gedacht aan het verwerken van data, het veilig acteren op internet en probleemloos gebruiken van allerlei applicaties. Maar juist ook in de meer technische beroepen is IT niet meer weg te denken en gaan de hitech ontwikkelingen zelfs zo snel dat er urgentie is om de leerlingen op het vmbo bij aan te sluiten.

Daarom ontwikkelen we in samenwerking met RDM Next en Game Tailors een digitaliseringscurriculum, waarin de theorie en de praktijk naadloos past bij de kerndoelen van het mbo en de belevingswereld van jongeren van 12 tot 16 jaar.

Serious gaming

Binnen de lessenserie wordt de theorie via serious gaming technologie aangeboden. In 8 lessen spelen de leerlingen klassikaal de 4 levels per module van de game uit. Door te gamen, vergaren zijn niet alleen theoretische kennis over de diverse technieken, maar wordt ook organisch hun computational thinking vaardigheden gestimuleerd.

Praktijk in het MaX-lab

Vervolgens gaan de leerlingen in het MaX-lab, gevestigd op locatie IT Campus Rotterdam, aan de slag met de praktijk en maken zij intensief kennis met de meest actuele innovaties op het gebied van:

  • Big data;
  • 3D printen;
  • Internetof things (IoT);
  • Machine learning;
  • Robotica;
  • Cyber security.

Opbrengst

Doordat de leerlingen in het curriculum zelf aan de slag zijn geweest met de verschillende technologieën snappen ze de achterliggende concepten. Daardoor zijn ze niet meer bang voor deze technologieën, maar kunnen ze nieuwe toepassingen herkennen in het werkveld als ze over een aantal jaar de arbeidsmarkt op komen, of dat nu de zorg, het transport, de bouw of de techniek wordt. Zo worden ze innovatiegerichte werknemers in werkvelden waar deze innovatie ontzettend hard nodig zal zijn. Ten tweede krijgen de jongeren een ongeëvenaarde introductie in de techniek. Daarmee willen we het aantal jongeren dat kiest voor een technische vervolgopleiding verhogen en daarmee voorsorteren op een succesvolle carrière.

Make and Xperience wordt uitgevoerd door RDM Next in samenwerking met IT Campus Rotterdam en Game Tailors.

Meer weten?

Neem contact op met

Wilma van Raamsdonk

Projectleider po/vo

06 23 73 00 44wilma.vanraamsdonk@itcampus.nlLinkedIn
partners van dit project
Ook aansluiten?