PROJECT

Expeditie Digitaal

verbeteren digivaardigheden
Project

Expeditie Digitaal

verbeteren digivaardigheden

Digitale geletterdheid in het (po/vo) curriculum? De drie domeinen van de conceptkerndoelen digitale geletterdheid robuust in de dagelijkse schoolpraktijk? Natuurlijk! Maar hoe? Speciaal voor Rotterdamse scholen ontwikkelde IT Campus Rotterdam samen met O21 een uniek traject: Expeditie Digitaal.

Expeditie Digitaal ondersteunt jouw (s) bo,- of vo-school bij het ontwikkelen van een eigen plan van aanpak voor digitale geletterdheid. Het traject omvat inhoudelijke bijeenkomsten, onbeperkte toegang tot kennissessies in de vorm van webinars en intensieve begeleiding bij het schrijven van het plan van aanpak door specialisten van O21.

Het verhaal van IT Campus
Binnenkort te zien!

waarom meedoen ?
Persoonlijke begeleiding met inspiratie & kennissessies
Perfecte aansluiting op het traject visieversnelling
Volledig gesubsidieerd vanuit het Nieuw Rotterdams Onderwijsbeleid
87
deelnemende scholen
4
inspiratie- en werksessies in de vorm van een webinar
2
plenaire evenementen

De focus binnen het funderend onderwijs ligt de komende jaren op taal, rekenen en digitale geletterdheid van de leerlingen. De meeste leerlingen hebben een smartphone, waarmee zij continu met elkaar en met hun TikTok-idolen in contact staan. Anderen besteden misschien wel veel tijd aan het bouwen van ingenieuze apps of games. Digitale geletterdheid omvat naast praktische kennis en vaardigheden, en ontwerpen en maken ook de wisselwerking tussen digitale technologie en de samenleving. Aspecten die binnen het po en vo versneld een plek binnen courante schoolvakken gaan krijgen en waar de onderwijsprofessionals zich op zullen moeten voorbereiden.

Ontwikkelingen

De ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Wat betekent AI voor het onderwijs? Is ChatGPT een aanvulling of een bedreiging? Hoe leren we onze nieuwe generatie het onderscheid te maken tussen feit en fictie en bronnen te raadplegen waardoor zij goed geïnformeerd deel uit gaan maken van de maatschappij? Hoe ontdekken zij hun talent voor IT? En hoe ontwikkelen zij een extra zintuig waardoor de wereld die nu voor volwassenen zo onveilig voelt, voor hen juist geen geheimen meer kent. In het funderend onderwijs leggen we die basis, daarom gaan steeds meer po/vo-scholen aan de slag met een plan van aanpak voor borging in het eigen curriculum.

Aan de slag!

Expeditie Digitaal onderscheidt zich van landelijke initiatieven, door de maatwerk-aanpak specifiek voor  Rotterdamse scholen (en scholen van Rotterdamse schoolbesturen in de ommelanden). Het resultaat is een schoolspecifiek plan, naadloos passend bij de onderwijsvisie en het concept van de school. Door deelname in schooljaar 2024/2025 aan Expeditie Digitaal, kan je in het daaropvolgend schooljaar meteen aan de slag met de implementatie. De kosten voor de intensieve maatwerk begeleiding worden door de gemeente Rotterdam in het kader van het Nieuw Rotterdams Onderwijsbeleid (NROB) grotendeels gedragen.

 

Zo ga je ermee aan de slag:

Stap 1: Werkgroep samenstellen 

Als deelnemer van de expeditie formeer je een werkgroep binnen je team, waarmee je gezamenlijk aan de slag gaat om een plan te ontwikkelen. Deze werkgroep bestaat in ieder geval uit een directie- of MT-lid, aangevuld met bijvoorbeeld de ICT-coördinator, intern begeleider of onder-, of bovenbouw-coördinator en een leraar. Het is raadzaam de werkgroep samen testellen na de kick-off met het team op je eigen school.

Stap 2: Visie bijeenkomst

Geen enkel plan kan succesvol worden geïmplementeerd zonder breed draagvlak over vertrekpunt en het te bereiken doel. Daarom vindt de start van Expeditie Digitaal plaats met een zo groot mogelijk deel van het team. Tijdens deze sessie van ongeveer 2,5 uur gaan jullie onder begeleiding van de specialisten van O21 eerst de gedragen wensen, maar ook (beperkende) randvoorwaarden die van toepassing zijn bij het implementeren van het plan van aanpak in kaartbrengen. Hieruit concludeer je met elkaar ook wat de prioriteiten zijn om digitale geletterdheid binnen jullie specifieke schoolconcepten te implementeren.

Stap 3: Kennis- en inspiratiesessies online

Nieuw zijn de webinars waarin de meest actuele kennis en toepassingen van de digitale vaardigheden worden aangeboden. Deze kunnen op elk gewenst tijdstip, door de leden van de werkgroep, maar ook de andere collega’s worden bekeken. Door de in de webinars besproken thema’s ook op te nemen in de agenda van de teamvergaderingen gaat iedereen binnen de school mee op Expeditie!

De thema's zijn:
  • Digitale didactiek en ethiek;
  • Mediawijsheid;
  • Cyberweerbaarheid in tijden van AI;
  • Computational thinking in de po-/vo-praktijk.
Stap 4: Kijkwijzer/infomarkt

Tegen het einde van het traject, als het plan van aanpak al goed in de steigers staat, komen de werkgroepleden van alle scholen samen voor de Kijkwijzer-sessie. Een inhoudelijk rijke werkvorm waarin de wijze waarop de gemaakte plannen kunnen worden geïmplementeerd, inclusief de keuzes die gemaakt moeten worden ten aanzien van het bijbehorende lesmateriaal, worden verkend. Daarna is bezoek aan de informatiemarkt bij IT Campus Rotterdam mogelijk.

Planning en data in 2025

tot 22 januari 2025
Intakegesprekken deelnemers Expeditie Digitaal
locatie: online

22 januari 2025
Visiebijeenkomst werkgroepen
locatie: IT Campus Rotterdam, RDM

vanaf 22 januari 2025
Webinars volgen
locatie: online

14 mei 2025
Kijkwijzer-sessie en infomarkt
locatie: IT Campus Rotterdam, RDM

juni 2025
afsluiting traject Expeditie Digitaal
locatie: nnb

Brochure
video's
No items found.

Het verhaal van IT Campus
Binnenkort te zien!

Deelnemen aan Expeditie Digitaal?

Aanmelden voor Expeditie Digitaal traject 2024/2025 kan hier:

verbeteren digivaardigheden

Expeditie Digitaal

is een project onder het programma

verbeteren digivaardigheden
Meer informatie
Meer weten?

Neem contact op met

Wilma van Raamsdonk

Projectleider Rotterdamse Jeugd op Voorsprong

06 23 73 00 44wilma.vanraamsdonk@itcampus.nlLinkedIn
partners van dit project
Ook aansluiten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen