Project

Expeditie Digitaal

verbeteren digitale vaardigheden

Welkom op de webpagina van Expeditie Digitaal waar we je alles vertellen over dit unieke begeleidingstraject voor het (speciaal) primair en voortgezet onderwijs in Rotterdam. In schooljaar 2022-2023 gaan we drie keer met maximaal 20 scholen op expeditie. We starten in september 2022, januari 2023 en april 2023. Inschrijven kan vanaf nu via onderstaand aanmeldformulier.

Expeditie Digitaal ondersteunt jouw school bij het ontwikkelen van het eigen plan van aanpak voor digitale geletterdheid. Je neemt deel aan inhoudelijke bijeenkomsten en wordt intensief begeleid door specialisten van O21. Ruim 35 scholen gingen je al voor en zijn een flinke stap verder in hun ontwikkeling op het gebied van digitale geletterdheid.

Digitalisering is één van de grote transities van de 21e eeuw. De meeste kinderen op school hebben een smartphone, waarmee zij continu met elkaar en met hun YouTube en TikTok-idolen in contact staan. Anderen besteden misschien wel veel tijd aan het bouwen van ingenieuze apps of games. In het dagelijks leven van deze leerlingen biedt digitalisering kansen en gevaren. Dat geldt voor hen nog meer zodra zij een vervolgstudie of een beroep gaan kiezen. Het is daarom belangrijk om onze jeugd ook in de digitale wereld goed te ondersteunen: met Expeditie Digitaal zetten we de Rotterdamse jeugd op voorsprong.

Al bijna vijftien jaar lang is het huidige curriculum in Nederland hetzelfde gebleven. Om onze jeugd voor te bereiden op de toekomst wordt vanaf schooljaar 2022-2023 de focus in het funderend onderwijs gelegd op taal, rekenen én digitale geletterdheid. Daardoor dienen scholen in het (speciaal) po en vo na te denken over hoe zij digitale geletterdheid gaan invlechten in hun bestaande curriculum. Expeditie Digitaal biedt de deelnemers kennis en inspiratie maar ook houvast bij het schrijven het plan van aanpak.

Tijdens Expeditie Digitaal begeleiden we de werkgroep van jouw school intensief. Jullie nemen onderweg deel aan inspiratiebijeenkomsten, werksessies die fysiek worden georganiseerd, maar werken ook met gebruik van een leidraad in een digitale leeromgeving verder aan het eigen plan. Aan het eind van het traject presenteren jullie het eigen plan van aanpak aan de overige deelnemende scholen én aan het schoolbestuur en kunnen jullie samen met de overige collega’s in jullie team doelgericht aan de slag met het organiseren voor lesaanbod in de klas.

"We hebben een concreet plan van aanpak weten op te stellen. De Expeditie was een goede stok achter de deur." Montfort College

Waarom meedoen?

Natuurlijk kunnen wij heel veel redenen noemen waarom het goed is om nú een plan van aanpak te ontwikkelen voor digitale geletterdheid, én waarom Expeditie Digitaal daar zo gepast voor is. De hoofdreden is dat digitale vaardigheden essentieel zijn voor de jonge generatie om straks de arbeidsmarkt te kunnen betreden. Uniek aan het traject is de persoonlijke begeleiding die je tijdens de expeditie krijgt van de onderwijsadviseurs van O21. Expeditie Digitaal wordt uitsluitend in Rotterdam aangeboden. Rotterdam heeft de handen ineen geslagen om gezamenlijk het onderwijs te ondersteunen in deze ontwikkeling: Expeditie Digitaal is ontworpen in samenwerking met de grote onderwijsbesturen in Rotterdam. Gemeente Rotterdam voegt de daad bij het woord door Expeditie Digitaal grotendeels te financieren voor alle Rotterdamse scholen.

"Fijn dat het een compact traject is, anders gaat het alleen maar langer duren" Tarcisiusschool

Kick-off Expeditie Digitaal
Op 19 september 2022 organiseren we een kick-off voor de komende Expeditie Digitaal. De locatie en het programma worden binnenkort bekend gemaakt.Tijdens de kick-off kan ook worden ingeschreven. Meld je aan voor de kick-off Expeditie Ditaal via:

aanmeldformulier Kick-off Expeditie Digitaal


Belangrijke datums voor Expeditie Digitaal in schooljaar 2022/2023:

De drie startmomenten voor Expeditie digitaal 4.0 zijn:

- 31 oktober 2022  

- 16 januari 2023

- 3 april 2023

Werksessies

Starten op 31 oktober 2022 betekent dat je 6 werksessies kunt volgen:


• Mediawijsheid                                       31-10-2022

• Digitale didactiek en Ethiek             16-1-2023

• Digitale weerbaarheid                        13-3-2023

• Kijkwijzer                                                  3-4-2023

• Infomarkt                                                 12-4-2023

• Presenteren mbv een Digibuddy 30-1 of 18-6-2023 (kies een datum)

Aanmelden voor Expeditie Digitaal 4.0 kan hier:


Meer weten?

Neem contact op met

Wilma van Raamsdonk

Projectleider po/vo

06 23 73 00 44wilma.vanraamsdonk@itcampus.nlLinkedIn
partners van dit project
Ook aansluiten?