PROJECT

Expeditie Digitaal

verbeteren digivaardigheden
Project

Expeditie Digitaal

verbeteren digivaardigheden

Digitale geletterdheid in het (po/vo) curriculum? De vier domeinen van digitale geletterdheid robuust in de dagelijkse schoolpraktijk? Natuurlijk! Maar hoe? Speciaal voor Rotterdamse scholen ontwikkelde IT Campus Rotterdam samen met O21 een uniek traject: Expeditie Digitaal.

Expeditie Digitaal ondersteunt jouw (s) bo,- of vo-school bij het ontwikkelen van een eigen plan van aanpak voor digitale geletterdheid. Het traject omvat vijf inhoudelijke bijeenkomsten en intensieve begeleiding op je eigen school door specialisten van O21.

Het verhaal van IT Campus
Binnenkort te zien!

Informatieflyer Expeditie Digitaal
waarom meedoen ?
Persoonlijke begeleiding
Inspiratie & kennissessies
Sluit aan op Subsidieregeling Basis Vaardigheden
85
deelnemende scholen
33
inspiratie- en werksessies
4
plenaire evenementen

De focus binnen het funderend onderwijs ligt de komende jaren op taal, rekenen en digitale geletterdheid van de leerlingen. De meeste leerlingen hebben een smartphone, waarmee zij continu met elkaar en met hun TikTok-idolen in contact staan. Anderen besteden misschien wel veel tijd aan het bouwen van ingenieuze apps of games. Maar digitale geletterdheid omvat naast basis ICT-vaardigheden ook mediawijsheid, informatievaardigheden en computational thinking. Aspecten die binnen het po en vo versneld een plek binnen courante schoolvakken gaan krijgen en waar de onderwijsprofessionals zich op zullen moeten voorbereiden.

Ontwikkelingen

De ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Wat betekent AI voor het onderwijs? Is ChatGPT een aanvulling of een bedreiging? Hoe leren we onze nieuwe generatie het onderscheid te maken tussen feit en fictie en bronnen te raadplegen waardoor zij goed geïnformeerd deel uit gaan maken van de maatschappij? Hoe ontdekken zij hun talent voor IT? En hoe ontwikkelen zij een extra zintuig waardoor de wereld die nu voor volwassenen zo onveilig voelt, voor hen juist geen geheimen meer kent. In het funderend onderwijs moet die basis worden gelegd en dus moeten scholen ermee aan de slag.

Aan de slag!

Tijdens Expeditie Digitaal gaan Rotterdamse scholen aan de slag met een plan van aanpak voor digitale geletterdheid. Het resultaat is een schoolspecifiek plan, naadloos passend bij de onderwijsvisie en het concept van de school. Door deelname in schooljaar 2024/2025 aan Expeditie Digitaal, kan je in het daaropvolgend schooljaar meteen aan de slag met de implementatie.

Werkgroep samenstellen

Als deelnemer van de expeditie formeer je een werkgroep binnen je team, waarmee je gezamenlijk aan de slag gaat om een plan te ontwikkelen. Deze werkgroep bestaat in ieder geval uit een directie- of MT-lid, aangevuld met bijvoorbeeld de ICT-coördinator, intern begeleider of onder-, of bovenbouw-coördinator en een leraar. Het is raadzaam de werkgroep samen te stellen na de kick-off met het team op je eigen school.

 Kick-off Expeditie Digitaal op eigen school

Geen enkel plan kan succesvol worden geïmplementeerd zonder breed draagvlak over vertrekpunt en het te bereiken doel. Daarom vindt de start van Expeditie Digitaal plaats op jouw school met een zo groot mogelijk deel van het team. Tijdens deze sessie van ongeveer 2,5 uur gaan jullie onder begeleiding van de specialisten van O21 eerst de gedragen wensen, maar ook (beperkende) randvoorwaarden die van toepassing zijn bij het implementeren van het plan van aanpak in kaartbrengen. Hieruit concludeer je met elkaar ook wat de prioriteiten zijn om digitale geletterdheid binnen jullie specifieke schoolconcepten te implementeren.

Brochure
video's
No items found.

Het verhaal van IT Campus
Binnenkort te zien!

Interesse in Expeditie Digitaal?

Aanmelden voor Expeditie Digitaal traject 2024/2025 kan hier:

verbeteren digivaardigheden

Expeditie Digitaal

is een project onder het programma

verbeteren digivaardigheden
Meer informatie
Meer weten?

Neem contact op met

Wilma van Raamsdonk

Projectleider Rotterdamse Jeugd op Voorsprong

06 23 73 00 44wilma.vanraamsdonk@itcampus.nlLinkedIn
partners van dit project
Ook aansluiten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen